Care-i treaba cu vinul fiert - de ce îl bem și cum îl bem?
În majoritatea țărilor europene, vinul fiert nu poate lipsi în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Este vedeta absolută a târgurilor de Crăciun și se pare că l-am moștenit de la romani, care au inventat practica de a fierbe vinul și de a-i adăuga diverse condimente, atunci când soldații mărșăluiau iarna prin Europa.
Vinul fiert se prepară de obicei din vin roșu, care este încălzit și condimentat cu batoane de scorțișoară, cuișoare, anason, citrice, zahăr și vanilie. Totuși, există mai multe rețete de vin fiert, care diferă de la o țară la alta. De exemplu, unul dintre cele mai spectaculoase moduri de preparare se găsește la târgurile de iarnă din Germania, i se spune Feuerzangentasse (în traducere „cupa de foc”) și se servește cu un con de zahăr flambat, ținut de un suport pe gura cănii.
Nordicii au preluat și adaptat ideea de „vin fiert”. În Suedia și Islanda i se zice glögg, în Norvegia și Danemarca gløgg, iar în Finlanda și Estonia glögi. Nordicii aleg să condimenteze vinul roșu cu scorțișoară, cardamom, ghimbir, cuișoare și portocale amare. Unii dintre ei preferă să pună în el și vodcă sau coniac, ceea ce nu-i chiar o idee rea, având în vedere că prin fierbere se pierde din alcool.
În Germania, Austria și Elveția, vinul fiert se numește glühwein, iar nemții folosesc pe post de condimente scorțișoară, vanilie, cuișoare și citrice. Și aici el poate fi servit simplu sau „mit Schuss”, adică „întărit”. De obicei, acest lucru se poate face cu un pic de rom.
În Marea Britanie i se zice „mulled wine”. În Franța se numește vin chaud, în Italia vin brulé, svarene vino în Cehia, grzane wino în Polonia și izvar în Republica Moldova.
Cum preferă românii
Chiar dacă se face uneori și cu vin alb, românii preferă ca vinul fiert să fie, de regulă, roșu. E bine de știut că cel mai căutat la noi este cel obținut din soiurile Cabernet Sauvignon ori Merlot. Îndulcirea se face cu zahăr, dar e o idee bună să încerci și cu miere, iar dintre condimentele preferate cele mai populare sunt scorțișoara, piperul boabe și cuișoarele. Românii îl mai servesc în căni și cu o felie de măr.
De ce îl bem
Dincolo de „efectul bahic” și de gustul bun, vinul fiert te poate ajuta să ai și o rezistență mai ridicată în fața temperaturilor scăzute, cât și în fața bolilor de sezon, mai ales atunci când se folosesc cuișoarele.
Apropo de asta, specialiștii susțin că vinul - fiert sau nu - devine „un dușman” al răcelilor datorită substanţei numită resveratrol, care are proprietăţi anti-inflamatorii, ceea ce ajută la menţinerea sănătăţii fizice generale, din moment ce multe boli sunt atribuite inflamaţiilor. De asemenea, vinul este un puternic antioxidant, favorizează menţinerea sănătăţii vaselor de sânge, scade presiunea arterială, iar resveratrolul s-a dovedit a fi un protector eficient împotriva bolii Alzheimer şi a demenţei. Toate aceste lucruri sunt valabile, bineînțeles, atunci când vorbim de un consum moderat.
Cum îl facem
Deși am tot vorbit până acum de „vin fiert”, e un pic de fake news la mijloc. Asta pentru că băutura nu trebuie niciodată să ajungă la temperatura de fierbere, să dea în clocot, pentru a fi considerată vin fiert. Dacă ar fierbe cu adevărat, atunci și-ar pierde tot alcoolul și o foarte mare parte din aromă. Deci, corect ar fi să-i spunem vin încălzit, dar acum e prea târziu.
Pentru a face vin fiert acasă, ai nevoie de o sticlă de vin roșu, zahăr sau miere (adăugate în funcție de preferință, între 50 și 100 de grame), 20 de cuişoare, două batoane de scorţişoară şi o portocală tăiată felii, cu tot cu coajă (atenție să fie comestibilă!). Feliile se ornează cu cuişoarele, se pun în vinul amestecat cu zahărul / mierea, se adaugă şi scorţişoara și se aduce uşor spre fiert. Când apar primii aburi se stinge focul! Se pune un capac şi se lasă la macerat în jur de 10 minute.