Dacă ți-am spune că, în istoria recentă, oamenii preferau să păstreze merele pentru a produce cidru și nu pentru a le consuma crude, ce ai spune? Reprezentanții Muzeului Național al Mărului din SUA chiar asta susțin. Această băutură aromată a fost produsă din cele mai vechi timpuri, iar romanii au descoperit-o pe teritoriul Angliei de azi și au îndrăgit-o încă de la prima degustare.
Călugării din zona Franței produceau cidru și chiar vindeau surplusul, iar fermierii erau câteodată plătiți și cu această băutură în loc de bani, mai ales în timpul recoltei. Aceiași reprezentanți ai muzeului mai spun că, în secolul al XVII-lea, aproape că nu era fermă care să nu o producă.
Faimosul cidru a cunoscut și el perioada de producție industrială, când cererea tot mai mare a condus spre dezvoltarea unor tehnici care să grăbească producția lui. Azi, din fericire, au reapărut producătorii artizanali, care fac această băutură în cantități mici. Cel mai mare producător și, totodată, cel mai mare consumator este azi Regatul Unit. Dar vei găsi sortimente foarte bune produse și în Franța, Noua Zeelandă, Portugalia, SUA sau Spania.
Un cidru are un conținut de alcool care pornește de la 1.2% și poate ajunge la 12%. Iar în funcție de zona de producție, legislația locală spune și cât suc de mere (proaspăt sau concentrat) trebuie să conțină un cidru adevărat: minimum 35% în Regatul Unit, minimum 50% în SUA și doar suc de mere în Franța. La Frez am adus astfel de produse artizanale din Franța, fabricate după o metodă tradițională, din cele mai bune mere franțuzești. Trebuie neapărat să le încerci!