Renumitul cognac este o varietate de brandy (distilat din vin), specific regiunii Cognac din Franța. Un sortiment 100% adevărat trebuie să îndeplinească anumite cerințe obligatorii: în primul rând, pentru producția lui se folosesc doar anumite soiuri de struguri. Într-un cognac de tip cru, spre exemplu, soiurile Folle blanche, Colombard sau Ugni Blanc trebuie să se regăsească într-o proporție de 90%, în timp ce restul de 10% pot fi Folignan, Jurançon blanc, Meslier St-François, Sélect, Montils, sau Sémillon.
Există și alte tipuri din alte soiuri de struguri, dar care nu pot avea denumirea de cru. Un cognac trebuie distilat de două ori în alambicuri de cupru și învechit cel puțin doi ani în butoaie de stejar franțuzesc din Limousin sau Tronçais. Nu are zahăr adăugat și nici sulfiți. Precum vinul sau whisky-ul, băutura este disponibilă pe piață în diverse stadii de vârstă, calculată după cel mai tânăr component utilizat în compoziție. Cu alte cuvinte, aceasta este, de fapt, un blend de mai multe sortimente cu vârste diferite.
Cum bei o astfel de băutură elegantă și rafinată? Este simplu să o pui direct într-un pahar și să o deguști, dar, pentru a simți pe deplin aromele unui cognac adevărat, trebuie să îl pui în paharul potrivit, cel tip lalea, bombat, care poate fi ușor prins în palmă. Forma aceasta păstrează aroma băuturii mai mult timp. După ce ai turnat licoarea magică în pahar, observă-i culoarea. Cu cât este mai închisă, cu atât este mai matură. Rotește ușor paharul și simte-i aromele, apoi gustă din plin! Asociază această băutură inconfundabilă cu ciocolată, fructe sau cafea.