Palincă

Palincă

Când vine vorba de distilate locale, palinca este probabil cea mai cunoscută și populară. Despre tehnica de producție a acestei băuturi se crede că a fost adusă la noi de călugări cistercieni, în secolul al XIV-lea. Îndrăgită de românii de pretutindeni, această băutură este fermentată și dublu distilată din fructe sau dintr-un amestec de fructe. 


Care este diferența dintre țuică și palincă? Prima este produsă exclusiv din prune, pe când cea de-a doua poate fi un distilat din orice fruct. În țări precum Ungaria, Austria, Croația, Slovenia vei întâlni termenul care definește această băutură sub diverse forme, dar însemnând același lucru: băutură distilată din fructe. Semn că tăria nu este specifică doar țării noastre, ci mai degrabă regiunii. În 2008, pălinca a primit denumirea de Indicația Geografică protejată, fiind astfel înregistrată de statul român la Comisia Europeană. 


Desigur, când deții această denumire, trebuie să respecți anumite norme. Fermentarea trebuie să se facă în recipiente de lemn sau de inox, iar distilarea în cazane de cupru. O pălincă adevărată nu are zahăr adăugat, coloranți sau arome. Poate fi un cupaj, iar culoarea ei galbenă trebuie să fie naturală, provenită de la butoiul de stejar în care a fost învechită. O astfel de băutură are concentrație de alcool minimă de 40%, iar aroma fructelor din care provine trebuie să se simtă bine. 


La Frez aducem pălincă din inima Transilvaniei, produsă de o familie de aici, care și-a dedicat activitatea acestei băuturi. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Așadar, te invităm să încerci o tărie autohtonă multipremiată, produsă la noi, din fructe din Transilvania.

Nu am găsit niciun produs
Back to top