Toate marile civilizații au în cultura lor gastronomică o formă sau alta de paste făinoase. Și nu, acestea nu au fost inventate de italieni, deși așa am fi tentați să credem. Este adevărat, în zona Mării Mediterane, italienii au fost cei care au reușit să perfecționeze celebrele paste făinoase. Chinezii făceau diferite forme cu mii de ani înainte de Hristos, iar grecii au și ei în mitologia lor diverse mențiuni despre acest preparat iconic.
Pentru că, nu-i așa, cine poate rezista la o porție sănătoasă de paste? Nu e de mirare că acest fel de mâncare s-a răspândit rapid în lume. Despre președintele Thomas Jefferson se spune că a adus în America prima mașină pentru prepararea macaroanelor, în 1789, iar în secolul următor deja pastele se produceau industrial.
Pastele în dietă
Pastele făinoase nu trebuie să lipsească dintr-o dietă echilibrată. Este important să consumi toate grupele de alimente, chiar dacă vrei să mai slăbești un kilogram, două. Cantitatea contează: în vreme ce la restaurat o porție depășește ușor 350 - 400g, acasă, porția de paste făinoase negătite nu trebuie să depășească 40 - 50g. Iar mai departe, urmează exemplul populațiilor din bazinul Mediteranei: nu consuma pastele cu sosuri grele și grase, ci mai degrabă cu legume proaspete, măsline, ierburi aromate, pește proaspăt.
La Frez, în băcănia noastră fizică sau pe site, vei găsi paste făinoase fabricate manual, după rețete vechi, uscate lent, la temperaturi scăzute, ceea ce le face ușor de digerat și potrivite pentru sosuri ușoare pe bază de legume sau chiar pentru supe. Încearcă-le și nu vei regreta!