Cine nu folosește ulei în bucătărie? Acesta este un aliment de bază când vine vorba de gătit și asta pentru că orice mâncare, fie că vorbim de ceva sărat sau ceva dulce, are în componență măcar un strop de ulei. Dar găsim acest ingredient cheie și în componența produselor cosmetice, a celor farmaceutice sau folosit pe post de combustibil pentru lămpi. Sortimentele pe care le găsești la Frez sunt deja aromatizate cu busuioc, usturoi, rozmarin sau chilli. Avem și mai multe feluri de ulei de măsline extravirgin, bio, produse artizanal, fabricate în aceeași zi în care au fost recoltate măslinele.
Măslinii au apărut cu mult înainte de Hristos, în zona Asiei Mici, de unde s-au răspândit rapid în bazinul Mediteranei. Condițiile de climă prielnice au făcut ca acești pomi să crească aici pe suprafețe întinse, iar oamenii locurilor au ajuns să facă din ulei un adevărat cult. Grecii și romanii îl foloseau nu doar pentru mâncare, dar și în ritualurile religioase, pentru a-și unge pielea sau pentru a conserva în el diverse alimente perisabile. Azi, Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, urmată de Italia, Tunisia, Grecia sau Turcia. Când vine vorba de consumatori, pe primul loc sunt grecii, apoi italienii și spaniolii.
Sortimentul extravirgin este obținut după prima presă și este considerat cel mai bun pentru consumul de zi cu zi și cel mai aromat, chiar ușor iute. Uleiul virgin este obținut după a doua presare și este ceva mai slab aromatizat decât primul - este bine de știut atunci când alegi un anume sortiment pentru mâncare.