Santos Mogiana - cafeaua care a transformat Brazilia și lumea întreagă
Cu temperaturi constante în cea mai mare parte a anului, Brazilia este locul ideal pentru dezvoltarea arborilor de cafea, aduși aici de coloniștii portughezi. Este și unul dintre motivele pentru care Brazilia a devenit cel mai mare producător de cafea din lume, fiind răspunzătoare pentru o treime din cafeaua care se bea astăzi în toată lumea.
Cu toate acestea, ceea ce ar putea părea un motiv de mândrie națională s-a transformat într-un atribut cu conotații negative, deoarece a ajuns să se spună că „Brazilia produce cantitate, nu calitate”. Ceea ce nu este deloc adevărat! Bineînțeles, având o producție atât de mare, de aproape 3 milioane de tone de cafea anual, există și cafea din Brazilia de slabă calitate, dar există și foarte multe sortimente cu adevărat deosebite, și nici nu ar avea cum altfel, având în vedere cât de dezvoltată e cultura cafelei aici.
O astfel de cafea braziliană mai mult decât specială și mai puțin cunoscută este Santos Mogiana. De fapt, cu aceste boabe de cafea a fost transformată Brazilia. Regiunea care astăzi e cunoscută ca Mogiana e renumită pentru solul roșu și bogat, fiind printre cele mai vechi regiuni din Brazilia în care se cultivă cafea. Numele de Mogiana a devenit în timp sinonim cu cafeaua, adunând o istorie bogată în ceea ce privește inovațiile antreprenoriale care au început în 1797 cu doar câteva boabe de cafea plantate în pământ, atunci când nobilul portughez Castro Mendonca a devenit guvernatorul orașului São Paulo. Cu această ocazie, el le-a oferit prietenilor și aliaților din familia Prado boabe de cafea, care au fost plantate și au dat naștere încet unor plantații. Treizeci de ani mai târziu de la acel moment, întreaga regiune aflată la nord-vest de São Paulo s-a umplut de culturi de cafea, iar de aici până la a-și face propria cale ferată pentru a-și transporta producția în faimosul port Santos, a mai fost doar un pas. Calea ferată s-a numit Mogiana Railroad Company și a fost finanțată de 21 de familii cultivatoare de cafea. Ea a ajuns să dea și numele regiunii: Mogiana. Iar cafeaua noastră de specialitate Brazil Santos Mogiana își are numele dat de această veche și mai complexă poveste în care un rol important l-a avut și Napoleon cu războialele sale - pentru cei care vor să aprofundeze și mai mult partea istorică.
Revenind în prezent și în ceașca de cafea, precum majoritatea sortimentelor din Brazilia, și Santos Mogiana este procesată uscat. Licoarea rezultată din aceste boabe are un corp plin, rotund, cu o aciditate scăzută, este cremoasă și are note dulci-amărui de nuci.
Pare destul de simplă, dar îți garantăm că fiecare gură va fi un carnaval al gustului!